PŘIHLÁSIT
Logo stránek
×

Menu – navigace

OBEC

Informace

Zastupitelstvo obce

Život v obci

OBECNÍ ÚŘAD

Informace

Potřebuji

Územní plán

Likvidace odpadů

Likvidace odpadních vod

Volby


STAVEBNÍ ÚŘAD

Základní údaje

Věcný průvodce stavbou rodinného domu

Formuláře a žádosti




Zvýšené koncentrace metabolitů a pesticid. látek

 Analýzou rozboru vzorků surové vody z ČS Pazdernice ze dne 3.3 2021 se prokázalo zvýšení koncentrací u ukazatele chloridazon-desphenyl a chloridazon-methyl-desphenyl – jedná se o nerelevantní metabolity pesticidní látky chloridazon. Tato látka se používá na ochranu zemědělských plodin, zejména řepy a řepky. Tyto látky se používají už dlouhou dobu, ale důrazně se nedoporučuje je používat v blízkosti zdrojů pitné vody.

Koncentrace těchto ukazatelů v surové vodě byla u výše uvedeného vzorku u ukazatele chloridazon-desphenyl - 1,15 μg/l a u chloridazon-methyl-desphenyl - 2,83 μg/l. Sledovaná hodnota pro nerelevantní metabolity je 0,1 μg/l pro jednotlivé ukazatele nebo v sumě 0,5 μg/l. O tomto překročení u vzorku z 3.3.2021 jsme byli povinni informovat orgán ochrany veřejného zdraví v souladu se zákonem 258/2000 Sb. a zahájit nápravná opatření. Koncentrace uvedených metabolitů pesticidů je dále monitorována a pokud se nebude snižovat, budeme muset přikročit k dalším opatřením, abychom plnily legislativní povinnosti v souladu se zákonem 258/2000 Sb. a vyhlášky 252/2004 Sb. a ve znění souvisejících platných předpisů.

               V souvislosti se zvýšenými koncentracemi metabolitů pesticidů se prozatím není třeba znepokojovat, koncentrace nejsou natolik vysoké, aby došlo k přímému ohrožení zdraví. Doporučené limitní koncentrace nerelevantních metabolitů v pitné vodě jsou 6 μg/l. Pesticidní látky se do pitné vody dostávají většinou sezónně, tudíž nejsou ve vyšších koncentracích v pitné vodě trvale.

               V následujícím období budou provedena všechna možná opatření, která zajistí dodržování Provozního řádu vodovodu a také platné legislativy.

V ochranném pásmu I. a II. stupně je zakázáno provádět činnosti poškozující nebo ohrožující vydatnost, jakost nebo zdravotní nezávadnost vodního zdroje, jejichž rozsah je vymezen v opatření obecné povahy o stanovení nebo změně ochranného pásma.

Zvýšená koncentrace je konzultována s KHS Olomouc, která stanovila další postupy a to provedením třech kontrolních odběrů vzorků do 10/2021.

O výsledcích kvality pitné vody Vás budeme včas informovat.

 

Pavel Kováček

Starosta obce Tršice

 

Mgr. Hana Hájková

technolog VHS    



Seznam aktualit