Už od rána jsme vedli rozhovory s dětmi o obilí, mouce a pečivu a v domácí pekárně jsme si zvolili program na žitný chleba. Děti tedy od rána pozorovaly, jak se chleba míchá, z čeho vlastně je, co jsou to kvasnice apod. Mezitím jsme si z plastelíny vyrobili koláče, malovali si do mouky, zazpívali si písničku Pekla vdolky a mnoho dalšího. 

V ranním kroužku jsme si rozlišili druhy obilí a také si je ukázali. Děti si pak zahrály na „třídiče“ a měly za úkol roztřídit ječmen, pšenici a oves. Dozvěděli jsme se, k čemutakové obilí slouží. A to už nám začal chleba kynout, takže jsme pozorovali zvětšování těsta. 

Pomocí zrníček jsme si vylepili zrnka klasu a také si je zkusili mezi kamínky roztlouci – co nám vzniklo? No přece mouka!

Kolem poledne už jsme baštili náš výborný žitný chleba! J

Myslím, že děti by měly vědět, jaký je původ a složení pečiva a to už ode dneška naše tršické děti ví.

Vložený obrázek