PŘIHLÁSIT
Logo stránek
×

Menu – navigace

OBEC

Informace

Zastupitelstvo obce

Život v obci

OBECNÍ ÚŘAD

Informace

Potřebuji

Územní plán

Likvidace odpadů

Likvidace odpadních vod

Volby


STAVEBNÍ ÚŘAD

Základní údaje

Věcný průvodce stavbou rodinného domu

Formuláře a žádosti




Likvidace použitých jedlých olejů a tuků z domácností

Vážení spoluobčané,


jak jste si určitě všimli, do tzv. „hnízd na tříděné odpady“ nám přibyly nádoby zelené barvy s oranžovým víkem, které slouží k likvidaci použitých jedlých olejů a tuků z domácností.


Tuky a oleje nepatří do kanalizace! Po ochlazení odpadní vody v kanalizaci dojde k vysrážení tohoto odpadu a postupně k jeho zanesení, respektive zalepení odpadních systémů v domácnostech. Nejčastější případy nastávají v přečerpávacích jímkách a nádržích, kdy dochází k ochlazení tuků a k ucpání čerpadel a to z důvodů obalení spínacích plováků tuky. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, tím vzniknou mastné kyseliny a ty zvyšují korozi stěn kanalizačního potrubí. Současnou kombinací nečistot v odpadních vodách, kde se střetávají vody z mycího procesu (prací prostředky) a splaškové vody, vzniká pozitivní prostředí pro výše uvedený problém.


Pokud bude tento odpad končit tím, že vysmažený olej a tuk bude vyléván do WC, výlevek a dřezů v domácnostech, je nanejvýš pravděpodobné, že nastane dříve či později havarijní stav na domovní kanalizaci a ta bude neprůchodná.


S tuky a oleji po smažení se již nakládá jako s obnovitelným zdrojem. Proto Vás vyzýváme ke shromažďování těchto tuků do uzavřených PET lahví a ukládání do výše uvedených separačních nádob. Uzavřenými PET lahvemi předejdete vylití oleje do nádoby a jeho znehodnocení.


Do nádoby patří: použité jedlé oleje a tuky z domácností ( např. fritovací oleje, ztužené jedlé tuky…)


Do nádoby nepatří: technické oleje (převodové, motorové, tlumičové…)



POZOR POZOR POZOR POZOR POZOR POZOR

Do těchto nádob nepatří drobné kovové předměty (plechovky apod.),

na ty jsou určeny nádoby na kovy šedé barvy.

.

Vladimíra Vybíralová



Vložený obrázek

Seznam aktualit